O Restoranu

Zdanje iz 19. veka u kome je smeštena “Stara Hercegovina” u vlasništvu je kompanije “Višnjica restorani d.o.o.”. Objekat ima tri dela, restoranski deo i dva salona koja nose nazive po regijama Hercegovine – Travunija i Zahumlje. U zimskom periodu, u zatvorenom prostoru ima oko 250 mesta, a u letnjem (sa baštom) ima oko 380. Na zidovima su slike znamenitih Hercegovaca – Svetog Save (čija je pradedovina bila u ovom kraju), zatim Vasilija Ostroškog, Alekse Šantića, Jovana Dučića i mnogih drugih.

Restoran/pivnica “Stara Hercegovina” pod ovim imenom posluje od 1991. godine. Do tada je u prestonici bio poznat kao “Skoplje”. Osim promene imena, tada je promenjena i ponuda, te se od tada na meniju pretežno mogu naći jela iz zavičajne Hercegovine i matične Srbije. Ovo je kultna kafana sa širokim asortimanom posebno odabranih i pripremljenih specijaliteta. Ovde ćete sigurno pojesti najbolji raštan u prestonici (biljka iz porodice kupusa koja raste u južnim predelima Hercegovine i Dalmacije, kuva se sa mesom i izvorni je specialitet tog područja), zatim tu su i sir iz mješine sa krtolom kuvanom na bilećki način, hercegovačka pršuta i zubački sir. Probajte čuvena hercegovačka vina, kao što su “Žilavka”, tvrdoško crno vino, vina iz podruma Anđelića, Ratkovića, Vukoja, itd.

Restoran/pivnica “Stara Hercegovina” je stecište umetničkog sveta, sportista, političara i privrednika, a od pre par godina na zidovima restorana hercegovačkim velikanima se pridružila i slika pesnika Moma Kapora. Momo Kapor je bio čest gost restorana, a 1991. godine je upravo on imao čast da restoran proglasi otvorenim. Ono što je Bora Stanković bio za Vranje, to je Momo Kapor za Beograd, jer ne postoji umetnik i književnik koji je toliko lepog napisao o beogradskim kafanama kao on.

Zahvaljujući posetiocima najvećeg i najznačajnijeg turističkog portala na svetu “Trip Advajzr” (“Trip Advisor”), restoran/pivnica “Stara Hercegovina” je dobio ocenu 4,5 od maksimalnih 5. Tako je ovaj restoran dobio sertifikat izvrsnosti za 2012. godinu, koji, inače, pripada onim objektima koji konstantno dobijaju najviše ocene svojih posetilaca.

Nama je važno da se gost lepo oseća, da bude lepo dočekan i još lepše ispraćen, da dolazi veseo i da veseliji izlazi. Zato se ovde posetioci uvek vraćaju i rado nas preporučuju.

DOBRODOŠLI I ZDRAVO BILI!